ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠ'ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΙΣΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΛΥΣΗ...

Thursday, November 26, 2009

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΏΝ

1.Υπάρχουν δύο κυρίως μεθοδολογίες.Η μία ζητάει απ΄το σκύλο να κάνει ενεργητική ένδειξη κι η άλλη να κάνει παθητική ένδειξη.Η πρώτη χρησιμοποιείται κυρίως στα ναρκωτικά κι η δευτερη στα εκρηκτικά.

2.Όταν ο σκύλος κάνει παθητική ένδειξη προσπαθουμε να κάνει την ενδειξη(κεφαλι,κοιταγμα)προς την πηγή.Αυτό κυρίως επιτυγχάνεται με επιβράβευση του κονγκ/μπαλάκι από δεύτερο άτομο με πέταγμα αυτού προς το σημείο που’ναι κρυμμένη η ουσία.Αν το κάνει ο ίδιος ο χειριστής υπάρχει κίνδυνος ο σκύλος να έχει focus προς αυτόν κι η ένδειξη να μην είναι ακριβής(κατ’ουσίν να μην μπορούμε να καταλάβουμε που είναι η ουσία).

3. Στα αρχικά στάδια μπορούμε να κρύψουμε το μπαλακι/κονγκ στην άμμο ,το πατάμε(αυξάνοντας σταδιακά την πίεση) και χτίζουμε μ’αυτό τον τροπο το scrαtch του σκύλου.

4.Σε καποιες μεθοδολογίες κρύβουμε το μπαλάκι σε ντουλάπες/πόρτες/συρτάρια και έχοντας τα μισανοιχτα δίνουμε τη δυνατότητα στο σκυλο να χτίζει το scratch(σταδιακά αφού έχει μάθει ότι μπορεί να τα ανοίγει προσπαθεί περισσότερο και χτιζει το scratch.

5.Σε αρχικά στάδια (στην αμμο) δεν χρησιμοποιουμε κανονικα ναρκωτικά (χρησιμοποιούμε pseudodrugs) για λογους ευνόητους(δηλητηρίαση).Ηεισαγωγή των κανονικών ναρκωτικών γίνεται όταν ξεκινήσουμε αυτοκινητα/κτιρια έτσι ώστε να μπορουν να κρυφτούν.

6.Υπάρχει μια τεχνική για τις ψευδοενδείξεις στην οποία ο χειριστής πιανει απ’το κολλάρο το σκύλο και τον τραβάει δυο-τρια μέτρα πίσω.Αν ο σκύλος πάει ξανά προς το ίδιο μέρος έχουμε περισσότερες πιθανότητες να’ναι σωστή η ένδειξη.Αυτή η τεχνικη εφαρμοζεται μονάχα σε σκυλιά με υψηλό drive.Σε ακόμη πιο δυνατά σκυλιά με πολύ υψηλό drive μπορούμε να τα τραβήξουμε δυο φορές.

7.Όταν ερευνούμε κτιριο κλείνουμε όλους τους αερισμούς-εξαερισμούς και μπορούμε ν’αφήσουμε μονάχα μία πορτα ανοιχτή

8.Σε περίπτωση εκτεταμένης έρευνας αν οσκύλος δεν μας δείξει ένδειξη τότε μπορούμε να ανοίξουμε παράθυρα/πορτες για να κινηθει η οσμή μεσω ρέυματος και ξαναβάζουμε το σκύλο να ψάξει.(ποτέ μην γίνει αυτό στην πρώτη έρευνα).

9.Όταν ο χειριστής κάνει εκπαιδευτικη έρευνα καλό είναι να μην γνωρίζει που είναι κρυμμένες οι ουσίες για να μην δίνει ασυναίσθητα με τη στάση σώματος πληροφορίες στο σκύλο.Όταν ‘’δείξει’’ ο σκύλος τότε του κάνει νόημα ο εκπαιδευτής/βοηθός αν πράγματι είναι σωστή για να ακολουθήσει η επιβράβευση.

10.Υπάρχει η τεχνική που οδηγούμε το σκύλο βιηθώντας τον με το σώμα(γονατο κτλ.)και ερευνά ένα-ένα τα σημεία που του υποδεικνύουμε από ψηλά προς χαμηλά(δειχνοντας του)βλ.πρωτοκολλο )και υπάρχει κι η τεχνική κατά την οποία τον στλνουμε ελεύθερο κι αν αφήσει σημεία τον οδηγούμε στο τέλος.

11.Στα εκρηκτικά ο σκύλος δεν επιτρέπεται να σπάσει ούτε μια φορά την παθητική ενδειξη και να παει προς την πηγη(γι αυτό και στα εκπαιδευτικά σεναρια φροντιζομε η επιβράβευση να δίνεται μακριά απ’την πηγή).Αν συμβεί να σπάσει τότε ο σκύλος βγαίνει εκτός καθηκόντων και επαναξιολογείται.

No comments: