ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠ'ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΙΣΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΛΥΣΗ...

Thursday, November 26, 2009

Σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικων εκρηκτικών

Πάρα πολλές προσπάθειες γίνονται ανά τον κόσμο για να μπορέσουμε να αντιλήφθούμε τα όρια ενόςσκύλου στην ανίχνευση εκρηκτικών-ναρκωτικών και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε παρατηρήσεις που θα μας βοηθήσουν να προσαρμόσουμε τον τρόπο εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον Johnston(1999) του πανεπιστημίου AUBURN παραθετουμε πιο κατω ορισμένες παρατηρήσεις του

1.Η ευαισθησία ανίχνευσης του σκύλου μπορεί να φθάσει σε συγκεντρώσεις κάτω από 10¯¹²(part per trillion=ppt)

2.Oι εκπαιδετές και χειριστές πρέπει να κατανοήσουν ότι ο σκύλος ανιχνεύει ουσίες ανάλογα με το βαθμό συγκέντρωσης των μορίων στον αέρα κατά την εξατμιση της ουσίας δηλ.αναλογία μορίων ουσίας σε σχέση με τα μόρια του αέρα.Λάθος πιστεύεται ότι τα σκυλιά ανιχνεύουν βάρος(μπορει να’χουμε μεγαλύτερη ποσότητα ουσίας αλλά ο βαθμός συγκέντρωσης να’ναι μικρότερος.

3.Απροσεξία να εστιάσει (προσεγγίσει) ο σκύλος την πηγή της οσμής οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα ανίχνευσης καθώς η συγκέντρωση(vapor concentration) μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε απ’την πηγή(περιφερειακά κοντά στην πηγή υπαάρχει μεγαλυτερη συξκέντρωση(αναλογία)ενώ όταν απομακρύνονται τα μορια,γινεται μικρότερη.)

4.Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα σενάρια εκπαίδευσης ώστε ο σκύλος να δίνει ένδειξη σε ένα ευρύ φάσμα συγκεντρώσεων(ιδιαίτερα να προσεχθούν οι πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις καποιων ουσιών)

5.Αν έχουμε δυο πηγές οσμής,στη μία RDX(που τον εχουμε εκπαιδευσει) με συγκεντρωση 10ppt και στην άλλη ένα μείγμα RDX+HMX+NG(που δεν τον εχουμε εκπαιδευσει) όπου το RDX έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση από 10 ppt τότε ο σκύλος θα εντοπίσει το δεύτερο στόχο.

6.Τα σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί σε μεγάλη πικοιλία ουσιών (10 ουσίες λόγου χάρη) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσουν μείγματα που δεν έχουν εκπαιδευτεί καθώς μπορεί καποια απ’τα συστατικά να περιέχονται στο μειγμα.

7.Αν επιλέγουμε αυθαίρετα και μεμονωμένα συνδυασμό ουσιών που δεν υπάρχουν σε πραγματικά μείγματα τότε παρ’ολο που το σκυλί μπορεί να’χε επιτυχία σε εκπαιδευτικό επίπεδο,όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα κάνει το ίδιο επιχειρησιακά.Γι αυτό πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός στα μείγματα.

8.Αν θέλουμε να προμηθεύσουμε το σκύλο με ικανότητα ανίχνευσης περισσότερων μειγμάτων που δεν έχει εκπαιδευτεί(διαφορετικών και αγνωστων που θα εισαχθούν στην αγορά) τότε πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά ποια μείγματα ή ουσίες χρησιμοποιούμε στην εκπαίδευση(κατ’ουσίαν είναι παρα πολύ πολύπλοκο πρόβλημα γι αυτό πρεπει να μα’στε προβληματισμένοι)

9.Οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν ουσίες ακόμη κι αν αυτές είναι παρουσία ουσιών που έχουν εξίσου παρόμοια συγκέντρωση

10.Τα σκυλιά αναγνωρίζουν ένα ή δύο απ’τα συστατικά της ουσίας που ψάχνουν(αυτές με τη μεγαλυτερη συγκεντρωση) αλλά δεν σημαίνει ότι όλα τα σκυλιά ταυτοποιούν μια ουσία μεσω των ίδιων συστατικών.Κάθε σκυλί είναι διαφορετικό.

11.Παρόλο που θα μπορούσαμε να εκπαιδευσουμε όλα τα σκυλιά μας να ανιχνευουν κάτω από παρόμοιες συνθήκες,συγκεκριμένα μείγματα αποτελούμενα από ουσίες συγκεκριμενων συγκεντρωσεων,αυτό όμως θα μας οδηγούσε σε φτωχά αποτελέσματα.Καλό είναι κάθε σκυλί να το αντιμετωπίζουμε διαφορετικά και να κάνουμε σενάρια με μείγματα,συγκεντρώσεις κτλ.που ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα του.

12.Το να γνωρίζουμε αναλυτικά και με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά(odour signature) της ουσίας που χρησιμοποιούμε στην εκπαίδευση θα μας επιτρεωει να βγάλουμε συμπεράσματα και να επιλυσουμε τυχον προβληματα σε σχέση με την ικανοτητα ενός σκυλου οσον αφορα τις συγκεντρωσεις και τις ουσίες που μπορει να ανιχνέυσει.Επειδη τα μειγματα αποτελουνται από διαφορες ουσιες μονο ετσι θα μποουμε να προσδιορίσουμε ποιες μπορει ο σκυλος να ανιχνευσει για να μην βαδιζουμε στην τυχη.

13.Τα σκυλια μπορουν να μάθουν να διακρίνουν επιχειρησιακά εώς και 10 μυρωδιες (μερικά και παραπάνω)

14.Το να εκπαιδευσουμε ένα σκυλί να ανιχνεύει περισσότερες ουσίες δεν σημαίνει ότι πέφτει η ικανότητά του να ανιχνεύει αυτές που ήδη έχει διδαχθεί.

15.Οσες περισσότερες ουσίες εισάγουμε σένα σκυλί δεν σημαίνει ότι αυξάνουμε τον αριθμό των εκπαιδευτικών σεναρίων αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε να φρεσκάρουμε τις προηγούμενες ουσίες.

16.Ακόμη κι αν ένας σκύλος μεινει 4 μήνες χωρίς σενάριο είναι ικανός να ανιχνευσει ουσίες που΄χει διδαχθει(και μαλιστα πολυπλοκότητας 10target odours from 10 non-targets).

17.Πρέπει να μπορουμε να αναγνωρίσουμε αν χρειάζεται επανάληψη σεναρίων ο σκύλος ή μήπως χρειαζεται ο χειριστής…(για να μπορέσουμε να εστιάσουμε στο πρόβλημα).


(ελέυθερη μετάφραση από Beerman)

No comments: