ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠ'ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΙΣΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΛΥΣΗ...

Friday, January 22, 2010

Τροποι μαθησης σκυλου(γενικα)

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει χυθεί πολύ μελάνι και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα συζήτησης στα διάφορα φόρουμ σε ΕΛΛΑΔΑ και εξωτερικό όπου οι οπαδοί της κάθε πλευράς υποστηρίζουν με ζήλο τις θέσεις τους και τις περισσότερες φορές απορρίπτουν την άλλη άποψη.
Θα ήθελα εν συντομία να αναφέρω τους τρόπους που μπορεί να μάθει ένας σκύλος χωρίς να περάσω σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες.
1) Μέθοδος εθισμού- εξικοίωσης
2) Κλασσική μάθηση(βασιζόμενη στο πείραμα του PAVLOV)
3) Συμβάλλουσα μάθηση
στη τελευταία εμπεριέχονται οι όροι ΕΝΙΣΧΥΣΗ και ΤΙΜΩΡΙΑ(διόρθωση) με αρκετές υποπεριπτώσεις η κάθε μια. Βλέπουμε λοιπόν ότι συμπεριλαμβάνονται σαν εργαλεία στη βιβλιογραφία της εκπαίδευσης.
Ας ρίξουμε όμως και μια ματιά στο κόσμο του σκύλου και στο φυσικό τρόπο ζωής του μέσα στις αγέλες όπου θα πρέπει να αποτελούν οδηγό για εμάς οι όποιες συμπεριφορές του. Οι περισσότεροι θα έχουν αντικρύσει τη μαμά να διορθώνει τα κουτάβια της σε ενδεχόμενη αμφισβήτηση της ιεραρχίας ή τον αρχηγό μιας αγέλης να κάνει το ίδιο σε κάποιο από τα μέλη του. Αντίστοιχα αποτελεί επιβράβευση όταν μια αγέλη σκοτώσει ένα θήραμα και μετά το τέλος του φαγητού κάθε μέλος της παίρνει και από ένα κόκαλο
Καταλήγοντας λοιπόν επειδή τα σκυλιά μας δεν μπορούν να σκεφτούν με ανθρώπινο τρόπο(ευτυχώς) αλλά μάλλον εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε με τον <<σκυλίσιο>> δεν θα πρέπει να αποκλείουμε ούτε την διόρθωση αλλά ούτε και την επιβράβευση έχοντας πάντα στο μυαλό μας βέβαια ότι παν μέτρον άριστον.


το παρόν συνταχθηκε από τον ''Κ'' (στρατιωτικός και στέλεχος της ομαδας Κ9)

No comments: